חלומות הם נחלת הכלל. כל בני האדם חולמים, אפילו בעלי חיים ממשפחת היונקים. גם אלו שלא זוכרים את החלום שלהם חולמים. חלימה היא חוויה אישית שאינה תלויה בעובדות. אבל אלו שזוכרים את החלום מחפשים פירוש חלום. לפעמים ברגע ההתעוררות מהשינה אנחנו זוכרים שבריר מהחלום אבל דקה או שתיים לאחר מכן אנחנו לא זוכרים יותר חוץ מהידיעה שחלמנו. אז איך לזכור חלומות? הדבר הטוב ביותר לעשותו מיד אם היקיצה היא לכתוב את מה שזוכרים מהחלום. לשם כך כדאי להחזיק נייר וכלי כתיבה ליד המיטה ממש בהישג יד.
צחקרים מדעים מציינים שרק רבע מזמן של שינה טובה מוקדש לחלום. החלום הוא חוויה שאין לנו שליטה עליה. כל התרחשות בזמן החלימה היא פעולה בלתי רצונית. יש חלומות מכמה סוגים הראשון והמפחיד מכולם הוא הסיוט, זהו חלום מפחיד ונורא שמשאיר את החולם מותש, מבוהל וחסר מנוח. זה מסוג המצבים שבהם מתבקש במיוחד פתרון חלום .ישנם חלומות שגורמים לנו להתעורר ברגשות חיוביים, הנאה או התרגשות אלה חלומות טובים, חולמות ארוטיים שבהם חזיונות מיניים.
מהו חלום מבחינה מדעית?
בחלום יש שילוב של תחושה ויסוד מוחשי שמתבטא באופן חזותי. בחלום שומעים קולות, מרגישים מגע ויש תחושת לחץ, מצד שני החלק המילולי הוא משני ומילים בודדות, אם בכלל, זכורות לחולם ברגע ההתעוררות. שאלו פסיכולוג מומלץ בקריות מה הקשר בין פסיכולוגיה וחלומות ותבינו כמה שהשקיעה המדע בתחום זה.
יש אחידות מוחלטת בין החולם לחלום. גם אם החלום הוא בלתי מציאותי ואין בו שבריר של היגיון יש לחולם הזדהות מוחלטת עם ההתרחשות המתקיימת בחלום. פגישה עם קרובים מתים, נפילה ממקום גבוה בלי שום פגיעה או ריחוף באוויר הכל נראה ומרגיש אמיתי לחלוטין והחולם שזוכר את החלום מחפש משמעות או פענוח חלומות שלו. אין לחולם אפשרות לצפות איזה חלום יהיה לו או להשפיע על מהלך החלום ולכן הרצון למצוא פירוש חלומות.
התרחשות פיזיולוגית בזמן חלימה
לשינה יש שלושה שלבים, החלום מתרחש בשלב השלישי ומתבטא הריצוד עיניים מהיר. בשלב זה השינה עמוקה במיוחד, שרירי הצוואר והגפיים משותקים אך העפעפיים זזים במהירות וזה השלב שהכי קשה להעיר את החולם. בשלב זה עולים חלומות הזויים ביותר. בשלב השינה העמוקה מתרחשת זיקפה אצל הגברים והגדלת הדגדגן אצל נשים. כאשר מתגלה אין אונות אצל גבר, האבחון בין אם הסיבה היא על רקע פסיכולוגי או פיזי. גם בשני השלבים הראשונים של השינה יש חלימה אך היא המשך למחשבות ותחושות של אירועים מהחיים. אלה חלומות שקל למצוא בהם פירוש.
החלום בראי הפסיכולוגיה
חקר החלום העסיק את האנושות מאז שחר ההיסטוריה ונמשך בצורה מדעית מאמצע המאה הקודמת. החלום משמש ככלי אבחון לבעיות פסיכולוגיות. הממצאים מלמדים שהחלומות נעים מהיומיומי ועד לדמיוני והבלתי מציאותי לחלוטין. כשאישה בהיריון חולמת על בת שתיולד עם עיניים כחולת ושיער בלונדיני, זה נחשב ליומיומי. אם אדם חולם שהוא מרחף ופוגש שדים זה נחשב לסוריאליסטי.
רוב החלומות קשורים במפגש עם דמויות נוספות, רק מיעוט חולם חלום בו מככבת דמות אחת. הדבר היחידי שמחבר את כלל האנושות ללא קשר לעדה או גזע מסוים הם הסמלים המופיעים בחלום. פענוח חלומות מגלה שכל בני האדם מרגישים בחלום שהם חופשיים מכל אחריות של עבודה או מטלות החיים. גם אם רוב החלומות לא מציאותיים יש בהם הגיון גם אם שונה מהגיון של שעות הערות.